John 8:32  Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria. Allt som händer i världen har sina rötter i religion och det är vad denna hemsida handlar om

Kristendom

Hagia Sophia – återigen en moske

Hagia Sophia en gång i tiden en av de finaste katedraler i världen, byggdes för ca 1500 år sedan under Bysantin och var till en katedral till den turkiska ockupationen den 1453 då den blev en moske.

När muslimerna tog över så gjorde de om den så att den skulle likna en moske och täckte över mosaikerna och ersatte dessa med mosaik som fortfarande täcker stora delar av interiören. Hagia Sofia var Istanbuls viktigaste moské under närmare 500 år och var en viktig förebild för många andra osmanska moskéer i staden. Man har gjort flera installationer för att få katedralen att likna en moske bl.a. fyra minareter vid byggnadens fyra hörn. Som tyvärr har förstört mycket av byggnadens utseende.

Källa: Wikipedia

Men omvandlades 1934 av då den turkisk sekulära ledare Kemal Atatürk gjorde om den till ett museum och har varit det sedan dess och har utsetts till världsarv av UNESCO.

En turkisk domstol har nu upphävt Hagia Sofias status som museum. Erdogan har tänkt omvandla Hagia Sofia till moské.

Det enda rätta vore att återigen ge den till en kristna med tanke på alla folkmord turkarna har begått mot kristna. Att förstöra katedralen mer är bara en stor sorg att se. Så det är med stor sorg att se den turkiska diktatorn inviga och be i katedralen.

Lämna ett svar